Съюзът за стопанска инициатива /ССИ/ изразява безпокойствието си от обстоятелството,

...
 Съюзът за стопанска инициатива /ССИ/ изразява безпокойствието си от обстоятелството,
Коментари Харесай

ССИ: Малкият и среден бизнес остават извън компенсаторните механизми

 
Съюзът за стопанска самодейност /ССИ/ показва безпокойствието си от събитието, че отвън всички обезщетителни механизми, които има намерение да приложи страната, остават огромна част от микро, дребния и междинен бизнес, заяви БГНЕС.

“В момента, в който занаятчиите биват възпрепятствани да осъществят продукцията, работата за тях стопира, и поради на това, че те са самонаети лица, остават без каквито и да било настоящи приходи. Същевременно огромна част от микро предприятията, които също ще бъдат наранени в основна степен от рецесията с разпространяването на COVID-19, са регистрирани и реализират активност като еднолични търговци, само че те не са наети по трудов контракт, а се обезпечават като еднолични търговци и единственият персонален приход, който получават тези лица, е от активността им като еднолични търговци. По същия метод стоят нещата с членовете на кооперациите, упражняващи трудова активност в тях и получаващи трудови хонорари ”, се споделя в документа на ССИ, които публикуваме без съкращения.

“След запознаване с обновения план на Постановление на Министерския съвет за установяване на изискванията и реда за погашение на обезщетения на работодатели за опазване на заетостта на служащите и чиновниците при прекратяване на работа заради изключително състояние, оповестено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 година, Съюзът за стопанска самодейност показва следното мнение:

1. Оставаме задоволени от събитието, че в обсега на обновения план на Постановление на Министерски съвет според член 1, алинея 1 от същия са включени и двете хипотези на прекратяване на работа в предприятието според член 120в, алинея 1 от КТ – със заповед на работодателя и със заповед на държавен орган по отношение на оповестеното изключително състояние.

2. Изразяваме кардиналната си поддръжка за разширението на обсега на посочените в Приложение № 1 към член 2, т. 2 от Проекта на Постановление на Министерски съвет директно наранени от използването на ограничаващите ограничения стопански действия.

Същевременно показваме острата си угриженост от събитието, че в кръга на посочените стопански действия не е включен клас 47.30 „ Търговия на дребно с автомобилни горива и смазочни материали ” от Класификатора на икономическите действия (КИД-2008).

Със Заповед № РД-01-143/20.03.2020 година Министърът на опазването на здравето на съображение член 63, алинея 1 от Закона за здравето, считано от 00,00 часа на 21.03.2020 година, ограничи свободното напредване на хора на територията на страната ни, като подреди да се провеждат контролно-пропускателни пунктове на входно-изходните пътища на регионалните центрове за осъществяване на инспекции – мярка за ограничение на разпространяването на COVID-19, която следва да бъде подкрепена. Изключение от общата възбрана за предвижване се позволява единствено във връзка с стеснен кръг, строго избрани от Министъра на опазването на здравето случаи – необходимост на пътуването заради полагане на труд в обитаемото място, здравословни аргументи и завръщане по сегашен или непрекъснат адрес. В резултат от наложената мярка, което се отбелязва и по време на ежедневните публични брифинги на Националния действен щаб, пътуванията сред другите обитаеми места са доста лимитирани.

Със същата заповед на Министъра на опазването на здравето бяха неразрешени всевъзможни визити на открити или закрити публични места, което в допълнение ограничи предвиждането на хората освен отвън обитаемоте места, само че на територията на обитаемоте места и на разположените към тях открити места за отдих.

Същевременно още от началото на епидемията работодателите бяха призовани при опция да вкарат промени в организацията си на работа, изразяващи се във въвеждането на надомна работа или работа от разстояние. Този апел беше припознат от по-голямата част от работодателите, които проведоха работния си развой при изискванията на така наречен „ home office ”.

Като директна последица от използването на тези ограничения беше реализиран целеният от Националния действен щаб резултат, а точно ограничение на разпространяването на болестта от COVID-19 посредством ограничение на свободното придвижване и реализирането на обществени контакти на работното място и отвън него в неофициална среда. Този резултат е забележим за всички нас – по улиците на огромните градове освен няма тапи от коли, само че съвсем няма придвижване на коли, в това число и в столицата, мощно лимитирано и минимизирано до единствено неотложните случаи е и придвижването по всички междуселищни пътища.

Много бизнеси преустановиха работа в сходство с член 173в от Кодекса на труда, било по собствен почин заради спад на доставките или интензивност при осъществяването на ограниченията на страната за ограничение на разпространяването на болестта, било заради експлицитното предписание на Министъра на опазването на здравето. Затварянето на тези бизнеси докара след себе си до още по-голям спад на доставките от една страна, а въпреки това до ограничение на служебните пътувания, наред с ограничение на пътуването до и от работа.

Всички изложени нагоре ограничения, предложени от Националния действен щаб и изпълнени от Министъра на опазването на здравето, доведоха като директна и непосредствена последица до свиването на потреблението на автомобилни горива, което наложи огромна част от бензиностанциите на страната също да преустановят работа. Тази икономическа активност е изложена на мощен напън като директен резултат от използването на ограниченията за ограничение на разпространяването на COVID-19, наред и наедно с метода, по който беше обиден товарния авто превоз, който е включен в Приложение № 1 към член 2, т. 2 от плана на Постановление на Министерски съвет.

Считаме, че тази икономическа активност е наранена даже в доста по-голяма степен и връзката с наложените ограничавания е доста по-пряка и непосредствена даже от метода и степента на засягане на редица други включени в Приложение № 1 стопански действия като консултантската активност, активността на рекламните организации и изследването на пазари, които несъмнено са наранени и поддържаме тяхното включване в разширения лист на икономическите действия към постановлението.

Отделно от горното следва да се регистрира, че директно отрицателно въздействие върху размера на работа на търговците на автомобилни горива оказа ограничението на придвижването на интернационалния трафик единствено по избрани коридори, както и наложеното от Европейски Съюз цялостното прекратяване на активността на всички опериращи с лекотоварни транспортни средства на интернационалния пазар.

В огромна част от бензиностанциите на територията на страната през последните пет дни са регистрирани нулеви обороти, като търговците на горива сега пристъпват към метаморфоза на комерсиалната си мрежа и затварят огромна част от бензиностанциите. По отношение на избрани бензиностанции нашите членове ни оповестиха, че поради на стратегическото им местонахождение за застраховане на нужните, въпреки и доста понижени количество горива за даден регион, тези бензиностанции ще останат да работят с съвсем нулеви обороти и с понижен личен състав, като за тези обекти ще преустановят работа във връзка с избрани служащи и чиновници, каквато опция им дава член 120в, алинея 1 от КТ.

Когато търговците от този стопански бранш пристъпят към прекратяване на работа на части от предприятието им и на обособени служащи и чиновници, в случай че те съкратят личния състав си, което би било за тях по-икономически оправдано, осигурителната система ще бъде мощно натоварена. Същевременно нашите членове, осъществяващи икономическа активност в този бранш, ни оповестиха, че в случай че се допусне шерване на тежестта с страната при съответствие 60 към 40 от осигурителния приход, те биха запазили личния състав си освен за интервала на деяние на изключителното състояние, само че и в дълготраен проект. Нашите членове от този бранш обявиха цялостната си подготвеност да поемат разноските за въпросните 40 % от осигурителния приход и за дължимите осигурителни вноски, с цел да подсигуряват заетостта на своите служащи и чиновници.

Предвид на всичко изложено показваме настойчивата си позиция, че в Приложение № 1 към член 2, т. 2 от Постановление на Министерски съвет „ Списък на стопански действия по член 2, т. 2, според Класификацията на икономическите активност (КИД -2008) ”, следва да се добави и клас 47.30 „ Търговия с автомобилни горива и смазочни материали ” от КИД – 2008.

3. Приканваме държавното управление да обмисли и опцията за смяна на метода, общопризнат в плана на Постановление на Министерски съвет, като пристъпи към изяло друга философия – от лимитативно установяване на браншове към отваряне на опцията всички браншове да се възползват от обезщетенията при регистриран спад в оборота им в избран в резултат на деликатен стопански разбор от страната %.

4. Все повече се ускорява безпокойствието ни от събитието, че отвън всички обезщетителни механизми, които има намерение да приложи страната, остават огромна част от микро, дребния и междинен бизнес, за което сигнализираме упорито през целия интервал на оповестеното изключително състояние.

Изцяло отвън грижата на страната не престават да остават лицата, регистрирани като упражняващи свободна специалност и/или занаятчийска активност по член 4, алинея 3, т. 1, едноличните търговци по т. 2 и както и членовете на кооперации, упражняващи трудова активност и получаващи заплащане в кооперацията по член 4, алинея 1, т. 5 от КСО.

В момента, в който занаятчиите биват възпрепятствани да осъществят продукцията, работата за тях стопира, и поради на това, че те са самонаети лица, остават без каквито и да било настоящи приходи. Същевременно огромна част от микро предприятията, които също ще бъдат наранени в основна степен от рецесията с разпространяването на COVID-19, са регистрирани и реализират активност като еднолични търговци, само че те не са наети по трудов контракт, а се обезпечават като еднолични търговци и единственият персонален приход, който получават тези лица, е от активността им като еднолични търговци. По същия метод стоят нещата с членовете на кооперациите, упражняващи трудова активност в тях и получаващи трудови хонорари.

Действително според член 4, алинея 3 от КСО тези лица не се обезпечават за безработица и събитието, че те ще прекратят активност не би засегнало осигурителната система и по особено няма да „ натежат ” на фонд „ Безработица ”. Но тези лица ще изгубят работата си и те ще отидат на пазара на труда като безработни, без значение от това дали ще употребяват или не обезщетение за безработица. Увеличаването на безработицата, без значение от това дали ще бъде съпроводено с натоварване на фонд „ Безработица ” или не, е един извънредно несъответствуващ сюжет, който страната следва да се стреми да избегне или най-малко да минимизира. Алармираме за тази заплаха и призоваваме страната да не изключва тези лица априори от обезщетителните механизми, а да проучва статистическите данни от Национален осигурителен институт и да откри какъв брой са тези лица и какъв удар за равнищата на безработица в страната би бил, в случай че тези лица изгубят поминъка си и отидат на пазара на труда. Трябва да се отговори и на въпроса каква част от тези лица биха придобили качеството „ трайно безработни ”, а също по този начин и да се обърне внимание на опцията те да натоварят друга една система – тази на обществената помощ.

При оферти вид на Постановление на Министерски съвет поради на това, че не работят на трудов контракт, те няма да имат опция да бъдат обезщетени по никакъв метод посредством уредените в него механизми.

Същевременно предлаганите от страната други стопански ограничения също по никакъв метод не засягат тези лица.

Предвид на това настояваме тези лица да бъдат включени или в обсега на обсъжданото Постановление на Министерски съвет или във връзка с тях да се вземат други различни ограничения.

5. Въз връзка с горното предлагаме в границите на провежданото съвещание на НСТС да се разиска предлагането за някои независими марки за понижаване на неподходящите последствия за самонаетите, в това число занаятчиите и за едноличните търговци от разпространяването на COVID-19.

5.1. Съгласно член 61з, алинея 1 от Закона за локалните налози и такси (ЗМДТ) физическо лице, в това число едноличен търговец, което прави действия, посочени в Приложение № 4 (патентни дейности) към закона, се полза с годишен патентен налог за приходите от тези действия, при условия, че оборотът на лицето за миналата година не надвишава 50 000 лв. и не е записано по Закона за налог върху добавената стойност.

Приложение № 4 към ЗМДТ дефинира като патентни следните стопански действия: места за настаняване с не повече от 20 стаи или две звезди или регистрирани по Закона за туризма; заведения за хранене и развлечения с две или три звезди; търговия на дребно до 100 кв.м. чиста комерсиална повърхност на обекта; платени паркинги; дърводелски услуги; шивашки, кожарски, кожухарски и плетачни услуги; търговия, направа и услуги за произведения от благородни метали; обущарски и шапкарски услуги; металообработващи услуги; бръснарски и фризьорски услуги, ветеринарно-фризьорски услуги; машинописни и/или копирни услуги; козметични услуги, слагане на татуировки; маникюр, педикюр; часовникарски услуги; тапицерски услуги; автомивки; ремонт, контролиране и балансиране на гуми; авторемонтни, автотенекеджийски, автобояджийски и други услуги по техническото обслужване и ремонта на моторни транспортни средства; ремонт на електро- и водопроводни инсталации; стъкларски услуги; поддържане и ремонт на битова техника, уреди, аудио-визуални уреди, климатици, ремонт на музикални инструменти; масажистки и масажисти; фотографски услуги; посреднически услуги при покупко-продажба, подмяна и отдаване чартърен на недвижими имоти; ключарски услуги, ремонт на брави, корекция на чанти, книговезки услуги, ремонт на шевни машини; ремонт на чадъри, ремонт и зареждане на запалки, ремонт на колела, коминочистачни услуги; продажба на вестници, списания, българска и преводна литература; ремонт на компютри, компютърна и друга електронна офис техника (копирни апарати, факс апарати, принтери и други); фитнес центрове и спортни зали; химическо почистване, пране и гладене; мелничарски услуги; услуги с атрактивен темперамент: корабчета, лодки, влакчета, карети, водни ски, водни планери и сърфове, водни колела, в това число надуваеми, водни увеселения, зимни ски (включително ски-екипировка), зимни кънки, сноубордове, шейни, въртележки, виенски колела, блъскащи се колички, колела и рикши, детски колички и моторчета, стрелбища; образование на водачи на моторни транспортни средства; услуги “Пътна помощ ” на пътни транспортни средства; услуги със земеделска и горска техника.

Това е необятен кръг от действия, които всекидневно се реализират или от занаятчии, в случай че активността попада в обсега на Закона за занаятите (ЗЗ) или от еднолични търговци. Оборотите на тези лица са ниски, както самият закон изисква – до 50 000 лв. за предходните 12 месеца, а доста постоянно те са и по-малки от този предел. В множеството случаи това са действия, които се реализират еднолично – от занаятчията или едноличния търговец, без те да наемат по трудово правно отношение служащи или чиновници. Общият брой обаче на занаятчиите и на едноличните търговци, заети в тези сфери и облагани с патентен налог, е забележителен.

На процедура огромна част от тези бизнеси са изцяло прекратени в следствие от експлицитна възбрана за реализиране на активността, наложена със заповед на Министъра на опазването на здравето, или в следствие от използване на друга мярка за ограничение на разпространяването на COVID-19. В резултат от това тези лица – занаятчиите и едноличните търговци, ще останат без какъвто и да било приход и прехранване.

По отношение на тях обаче не намира приложение въпросното Постановление на Министерски съвет за установяване на изискванията и реда за погашение на обезщетения на работодатели за опазване на заетостта на служащите и чиновниците при прекратяване на работа заради изключителното състояние, оповестено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 година

Ето за какво считаме, че във връзка с тези лица следва да се приложат други ограничения за компенсиране на неподходящите последствия за тяхната комерсиална активност като физически лица, представляващи микро предприятия по смисъла на легалната формулировка. Според нас изцяло резонно е да се влияе във връзка с патентния налог на тези лица. Правната философия на патентния налог е да се обложат с идентична ставка нискооборотните действия на физическите лица търговци – занаятчии и еднолични търговци, опериращи на територията на общината, без значение от размера на техния оборот, т.е. данъкът се дължи за реализирана икономическа активност. В случаите, когато заради съществуването на непредвидени условия са наложени ограничавания върху опцията за реализирането на тази активност, е належащо да си извърши известна редукция на този налог.

Съгласно член 61к от ЗМДТ размерът на патентния налог се дефинира с решение на общинския съвет в границите според Приложение № 4 към закона според от местоположението на обекта на територията на съответната община. Общинският съвет дефинира размера на налога при вземане предвид на следните критерии: местонахождение на обитаемото място/зоната, тип на обитаемото място предвид на това дали е с локално или с национално значение, брой на популацията и величина на обитаемото място/зоната, стопанско значение на обитаемото място/зоната, сезонен или непрекъснат темперамент на активността, икономическо положение на обитаемото място.

Съгласно член 61п от ЗМДТ патентният налог се внася на четири равни вноски, разпределени както следва: до 31 януари, до 30 април, до 31 юли и до 31 октомври, както член 68н, алинея 2 от същия нормативен акт планува 5-процентна отстъпка, в случай че целият размер на патентния налог е заплатен до 31 януари.

Действително според член 61п, алинея 3 от ЗМДТ, когато патентната активност се приключва през течение на годината, като се изключи дейностите, посочени в т. 1 и 2 на приложение № 4, данъкът се дефинира съразмерно на броя на тримесечията на осъществяване на активността, в това число тримесечието на започване или преустановяване на активността. В случая обаче става въпрос за краткотрайно прекратяване на активност или за понижаване значително на нормалния размер на приходите от тази активност, заради което съгласно нас не следва тези лица да подават заявления за преустановяване на активност, още повече, че това значи да се провокира скупчване на хора в съответните общински администрации.

Предвид на това предлагаме да се приложат следните марки:

1)Министерският съвет да предложи Закон за допълнение на Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние, оповестено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 година, като се планува, че за интервала на изключителното състояние не се дължи патентен налог по Закона за локалните налози и такси;

или

2)Да се призоват Общинските препоръки да понижат избрания от тях размер на патентния налог до минималните размери по Приложение № 4 към Закона за локалните налози и такси.

5.2. Съгласно член 4, алинея 3 от КСО измежду наложително обезпечени за неработоспособност заради общо заболяване, за напреднала възраст и за гибел са следните категории лица:

– лицата, регистрирани като упражняващи свободна специалност и/или занаятчийска дейност;

– лицата, упражняващи трудова активност като еднолични търговци, притежатели или съдружници в търговски сдружения, физическите лица – членове на неперсонифицирани сдружения и лицата, които се таксуват по реда на член 26, алинея 7 от Закона за налозите върху приходите на физическите лица;

– записаните аграрни стопани и тютюнопроизводители;

– лицата, които поставят труд без трудово правно отношение и получават месечно заплащане, равно или над една минимална работна заплата, след намаляването му с разноските за активността, в случай че не са обезпечени на друго съображение през съответния месец.

Както стана ясно от ревюто нагоре тези лица остават отвън обсега на каквито и да било обезщетителни механизми. Същевременно в по-голямата част от случаите преустановяването на активността на тези лица, води до нулев приход за тях. Както продължаваме неотменно да настояваме от началото на оповестеното изключително състояние и до в този момент, тези лица не би трябвало априори да се изключват от обхватите за механизмите за компенсиране на бизнеса.

Предвид на това настояваме тези лица да се включат в обезщетителния механизъм на обсъжданото Постановление на Министерски съвет за установяване на изискванията и реда за погашение на обезщетения на работодатели, прекратили работа заради оповестено изключително състояние.

Като различна мярка предлагаме да се разгласи спиране на активността им, в случай че не са осъществили доходи от нея през целия или през част от интервала на изключителното състояние. Самоосигуряващите се лица имат опция да подават декларация за прекъсване и за обновяване на активността си, само че това още веднъж е обвързвано със основаването на предпоставки за скупчване на лица в офисите на Национална агенция за приходите или в случай че се възползват от опцията да подадат декларацията посредством ПИК, ще докара единствено до струпване на документи за обработка от Национална агенция за приходите. Ето за какво съгласно нас е резонно страната да признае с нормативен акт спиране на осигурителния интервал за тези лица през цялото или през част от времето на оповестеното изключително състояние, в случай че не са осъществявали активност, което би имало за последица недължимост на осигурителни вноски за този интервал. Това може да се реализира още веднъж посредством допълнение на Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние, оповестено с решение на Народното събрание от 13 март 2020г. ”

PETEL.BG приканва: Останете си у дома, в случай че можете. Не се презапасявайте и запазете успокоение! Следвайте инструкциите на Националния действен щаб за битка с ковид. Информирайте се единствено от достоверни източници на информация!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР